Reumatológia

A reumatológia a mozgásszervi betegségek konzervatív, azaz nem műtéti kezelésével foglalkozó szakterület. Ide sorolhatók a gerinc, a porckorongok, a csontok, az ízületek és a körülvevő szalagok, inak, izmok megbetegedései, valamint a csontritkulás. A reumatológiai megbetegedések jellegzetes típusai a gyulladásos (autoimmun vagy anyagcsere eredetű) és a kopásos ízületi betegségek.

  • Derék-, hát, nyaki fájdalom – ezeket a panaszokat gyakran a gerinc fokozott igénybevétele okozza, kialakulásában rossz testtartás, mozgásszegény életmód, túlsúly, gyulladás vagy porckorong elváltozások szerepelhetnek. A fájdalom kisugározhat a végtagokba (az érintett ideggyöktől függően a láb, kar különböző részeibe), melyet zsibbadás is kísérhet.
  • Lumbágó, isiász – az emberek körülbelül 80%-a tapasztal az élete során valamilyen típusú derékfájdalmat. Ha a derékfájdalomhoz úgynevezett gyöki tünetek, azaz reflexeltérés, vagy az ideggyök lefutása mentén megjelenő fájdalom is társulnak, akkor lumboischialgiáról (isiász) beszélünk, ilyenkor a képalkotó vizsgálatokkal rendszerint kimutatható valamilyen konkrét elváltozás, leggyakrabban a porckorong megbetegedése.
  • Ízületi fájdalom – így vállfájdalom, „befagyott váll”, teniszkönyök, golfkönyök, csuklófájdalom, alagút szindrómák, csípőízületi panaszok, térdkopásos panaszok, bokapanaszok, sarkantyú stb. Ezek hátterében az ízületek túlterhelése, vagy enyhe sérülése állhat.
  • Ízületi gyulladás – az érintett ízület duzzadt, nyomásérzékeny, fájdalmas, mozgatása beszűkült. Hátterében infekció, gyulladásos reumatológiai betegség, anyagcsere betegség, autoimmun betegség állhat. Kivizsgálása fontos, a megfelelő kezelés biztosításával ugyanis az ízület károsodása elkerülhető.
  • Izomfájdalmak – melynek hátterében húzódás, megerőltetés állhat. Elkülönítendő a gyöki kisugárzó fájdalmaktól.
  • Csontritkulás, vagy annak tünetei – a fokozott törékenység és a spontán törések a csontritkulás tünetei lehetnek.
  • Tartási rendellenességek – gerincferdülés, lúdtalp stb.
  • Immunológiai betegségek, immunológiai eredetű meddőség/ismétlődő vetélések kivizsgálása.

A mozgásszervi megbetegedések előfordulási gyakorisága a környezeti tényezők megváltozásának hatására világszerte és hazánkban is számottevően megnőtt. Az elhízás, a mozgásszegény életmód következtében tartási rendellenességek alakulnak ki, vagy a már meglévő tartási rendellenesség rosszabbodik. A túlsúly következtében nagyobb teher hárul az egyes ízületekre, a mozgásszegény életmód következtében pedig a vázizomzat gyengébb. Ezen tényezők összessége hajlamosít mozgásszervi megbetegedések kialakulására, mely mozgásszervi megbetegedések kezelése tehát összetett, a pontos okok feltérképezése után a kezelésben az akut fájdalomcsillapítás mellett a mozgásterápia, a gyógytorna, masszázs is kulcsfontosságú szerepet játszik.