Mi a fogkőlerakódás? Milyen következményekkel járhat?

A fogkőlerakódás kialakulása után szánkban elszaporodhatnak a különböző baktériumok. Ezért van szükség arra, hogy a szánknak biztosítsuk a megfelelő higiéniáját. A most következő sorokban pedig ismerkedjünk meg a fogkőlerakódás kialakulásának folyamatával és következményeivel! Fogkőnek nevezzük a foglepedék megkeményedett vagy éppen elmeszesedett formáját. Fogkő kialakulhat abban az esetben, ha a foglepedék sokáig rajta van a fogakon. Ez akkor következhet be, ha sokáig, napokig nem mosunk fogat, s nem használunk fogselymet sem. A fogkő általában az ínyvonal környékén, pontosabban alatta alakulhat ki. A fogkőre nem mondhatjuk azt, hogy veszélyes, de ha bekövetkezik a lepedékképződés, akkor az már zavarhatja a száj egészségi állapotát.

A fogkő eltávolítása

A lepedéket, ha rendszeresen mossuk fogainkat, akkor könnyen eltávolíthatjuk. De a fogkővel már nem ilyen egyszerű a dolgunk. A fogkövet csak orvos segítségével tudjuk eltüntetni. Ha a fogkő eltávolítása közben azt észleljük, hogy vérzik a fogínyünk, akkor az már annak a jele lehet, hogy a fogínyünk is meg van sérülve. De ez az enyhe gyulladás megszűnik a fogkő eltávolítása után. A rendszeres fogmosással és a fogselyem használatával a lepedék lerakódását és a fogkőképződését gyakorlatilag teljesen megelőzhetjük. A fogszuvasodás kialakulásában fontos szerepet játszik a lepedék is. A lepedékben, ha megtelepednek baktériumok, akkor az a savasodáshoz vezethet. A savak a fogainkat tönkreteszik. Legjobban a fogzománcra van rossz hatással.

A fogkő meglétének következményei

Ha a lepedékből már kialakult a fogkő, az még jobban megnehezítheti a lepedék eltávolítását, így természetesen a baktériumok megtelepedését is. Ha tartósabb ideig áll fenn a lepedék, a fogkő pedig a fogakon, az annál veszélyesebb lehet fogaink számára. Először csak az ínyünknél fogunk némi kellemetlenséget érezni, majd aztán pedig begyullad a fogágyunk is. Így alakulnak ki különböző szájfertőzések és a foggal kapcsolatos betegségek.

Egy fontos probléma: kellemetlen szájszag?

Ha fogaink egyfolytában gyulladásban vannak, akkor a fogaink és az ínyünk közötti részben kisebb rések alakulnak ki, ahol megülepszik a lepedék és a baktériumok. Természetesen a fogkő is itt képződik. Ezek a helyecskék az idő múlásával egyre nagyobbak lesznek, s egyre több baktérium telepszik meg bennük. Ha ez huzamosabb ideig fennáll, akkor már a fogak szövetei és a csontok is károsodást szenvedhetnek. Ha ez pedig bekövetkezik, akkor a fogaink kihullnak.