Ekcéma fajtái

Az ekcéma többféle formában jelentkezhet, a leggyakoribb típusok a következők:

  1. Atópiás dermatitis: Az atópiás dermatitis az ekcéma leggyakoribb formája, és általában az arcon, a könyökön, a térdhajlatban és a bőrön jelentkezik. Általában a bőr száraz és viszkető, a tünetek súlyossága az évszaktól, a stressztől és az étkezéstől függően változhat.
  2. Kontaktkori dermatitis: A kontaktkori dermatitis akkor fordul elő, amikor a bőr valamilyen anyaggal érintkezik, amely irritálja vagy allergiát okoz. A tünetek közé tartozik a viszkető, vörös és duzzadt bőr.
  3. Seborrheás dermatitis: A seborrheás dermatitis a fejbőrön jelentkezik, és a bőr pikkelyesen, pirosan és viszketően jelenik meg. Gyakran összekeverik a korpával, de nem ugyanaz a két dolog.
  4. Dyshidrotikus dermatitis: A dyshidrotikus dermatitis általában a kezeken és a lábakon jelentkezik, és apró hólyagok formájában jelenik meg, amelyek viszketnek és fájnak. A hólyagok általában több hétig tartanak, majd eltűnnek.
  5. Nummuláris dermatitis: A nummuláris dermatitis pénzérmé alakú, piros és viszkető foltokat okoz, általában a lábakon és a karokon. A tünetek súlyossága változó lehet.

Az ekcéma más formái is létezhetnek, és a kezelés és az életmódváltás a tünetek súlyosságától és típusától függően változhat. Ha ekcémás tüneteket tapasztal, érdemes szakemberhez fordulni a megfelelő kezelés és a diagnózis megerősítése érdekében.