Mit csinál a belgyógyász?

Amikor bizonytalan tünetekkel nem tudja hova forduljon, érdemes első körben belgyógyász szakorvost felkeresni.

A belgyógyász szakterületei közé tartozik a gyomor-bélrendszeri betegségekkel foglalkozó gasztroenterológia, a cukorbetegségekkel foglalkozó diabetológia, de ide soroljuk a belső elválasztású mirigyekkel foglalkozó endokrinológiát is.

Az első lépés a kórtörténet megismerése

A belgyógyászati vizsgálat első lépése az alapos kórtörténeti kikérdezés. Ilyenkor elsősorban a családban előforduló betegségekre kérdez rá a szakorvos. Kiemelt figyelemmel kíséri a szív-,és érrendszeri (magas vérnyomás, szívinfarktus, érszűkület, trombózis, embólia), a gyomor-bélrendszeri (máj, epe), az anyagcsere (cukorbetegség, zsíranyagcsere eltérések), endokrinológiai (belső elválasztású mirigyek, hormonok), légzőszervi, urogenitális (vese, húgyúti), mozgásszervi megbetegedéseket, a fejlődési rendellenességeket és a daganatos kórképeket.

A kórtörténet része a páciens korábbi betegségeinek ismerete, a gyermekkori betegségek és azok szövődményei, valamint a családi kórtörténetnél felsorolt szervrendszeri megbetegedések.

A második lépés a vizsgálat

A szakorvosi vizsgálat második lépése a fizikális vizsgálat. A tünetek és a kórtörténeti adatok ismeretében a belgyógyász szakorvos személyre szabott kivizsgálási tervet készít: laboratóriumi vizsgálatokkal, képalkotó vizsgálatokkal (ultrahang diagnosztika), és további szakorvosi vizsgálatok megszervezésével.

Fontos a rendszeres kontroll

A leletek értékelésénél mindig kitér a korábbi leletekkel történő egybevetésre, hiszen nem csak az éppen aktuális állapot felmérése, hanem a korábbiakhoz képest bekövetkezett változás alapján tud dönteni a megfelelő terápia megválasztásáról.