Téli forró lábfürdő

A tél és a hideg idő gyakran kihívás elé állítja immunrendszerünket, érdemes ezért ilyenkor megelőző intézkedéseket tennünk egészségünk megőrzése érdekében. Hideg végtagok, keringési problémák, általános immunrendszer erősítés, hasi fájdalmak, valamint alvászavar esetén kiválóan alkalmazható ez az egyszerű eljárás.

Ajánlott heti három alkalommal, alkalmanként 20-30 perces melegvizes lábfürdőt készíteni a téli estéken. A lábfürdő hatására a teljes test átmelegszik, általános értágító hatása van, ezáltal javítja a vérkeringést, továbbá elősegíti a verejtékezést és ellazít.

A forró lábfürdő a hagyományos kínai orvoslásban is gyakran használatos. A lábakon hat meridiánunk kezdő, illetve végpontjai találhatók (lép, máj, gyomor, epehólyag, húgyhólyag, vese). Meleg hidroterápiával az ezekhez kapcsolódó szervrendszerekre gyakorlunk pozitív hatást, akár megelőzési, akár gyógyító célból.

A lábfürdőnél egy lavórt elviselhetően meleg vízzel megtöltünk, amelyben 20-30 percig áztatjuk a lábunkat. A kezelés alatt folyamatosan töltünk a lavórba előre felforralt vizet, hogy a víz hőmérsékletét állandóan magasan tartsuk. A fürdő után a lábakat gondosan szárazra töröljük, majd meleg zoknit húzva érdemes további 15 percet pihenni.

Sebek, fekélyek, bőrgyulladások, visszér esetén ne alkalmazzuk a kezelést!

A forró lábfürdőn kívül a hagyományos kínai orvoslás megelőző, roboráló akupunktúrás kezeléseket is alkalmaz, amelyekkel az immunrendszerünket erősíthetjük, felkészíthetjük a téli időszakra.