Akupunktúra

A hagyományos kínai orvoslás szemlélete holisztikus, figyelme a test és lélek egészére irányul, ezeket elválaszthatatlan egységként kezeli. Az akupunktúra célja a test természetes harmóniájának, energiájának helyreállítása. Az akupunktúrás kezelésnél a gyógyító hatást a bőr meghatározott pontjainak vékony tűvel történő ingerlésével érjük el.

Akupunktúra hatékonyan használt területei

○  Álmatlanság, krónikus fáradtság
○  Fejfájás, migrén
○  Fülzúgás
○  Emésztési problémák
○  Menstruációs panaszok
○  Fogantatási nehézség
○  Nyak-, váll-, hát-, derék-, és könyökfájdalmak
○  Túlsúly problémák
○  Dohányzásról leszokás
○  Stresszoldás
○  Immunrendszer erősítés

Akupunktúra terápia

Az akupunktúra terápia a szervrendszerek, valamint a csatorna és hálózattan elméletét használja fel a gyakorlatban. Az akupunktúrás pontok szúrásával szabályozható a belső szervek funkciója, az anyagcsere és a vérkeringés, ennek során a belső szervek élettani funkciói és egymás közötti kapcsolatuk. A kínai orvoslás elméletrendszerén keresztül vizsgálva a megromlott egészségi állapotot, elkülöníthetőek szindrómák, ok-okozati összefüggések és kórmechanizmusok. Célzott kezelési elvek alapján kerül kiválasztásra a  terápiás módszer, amelynek hatására visszaáll a természetes egyensúly, a szervezet az egészséges állapotába tér vissza.

Az akupunktúrás kezelés menete

Betegfelvételkor a korábbi leletek átnézését a keleti és a nyugati orvosok együtt végzik, majd egy általános orvosi vizsgálat következik, a páciens részletes kikérdezésével, nyelv- és pulzusdiagnózissal kiegészítve. A nyugati és a keleti diagnózis felállítása után meghatározásra kerül a terápiás kezelés, valamint akupuntúrás terápia választása esetén összeállításra kerül a javasolt akupuntúrás pontkombináció. Az akupunktúrás kezelés során a bőrfelület fertőtlenítése után a megfelelő pontokba hajszálvékony, rugalmas, rozsdamentes acélból készült, egyszer használatos steril tűket szúrunk a bőr különböző mélységű rétegeibe. A szúrás során minimális kellemetlen érzést érezhet a páciens, amely leginkább egy szúnyogcsípéshez hasonlítható. A páciens a tűérzetet helyi vagy a meridián mentén jelentkező bizsergésként, zsibbadásként, feszülésként, furcsa teltségérzetként, esetleg enyhe áramütésszerű érzésként élhet meg, ezek az akupunktúrás kezeléssel járó, teljesen normális tünetek. Közvetlenül a tűk behelyezése után legtöbbször kellemes ellazulás jelentkezik.

Egy alkalommal általában 8-12 akupunktúrás pontot szúrunk, egy kezelés fél óráig tart. A kúra hossza egyénfüggő, valamint a betegség fennállásának időtartama is befolyásolja a javasolt terápiák számát.

Akupunktúra ellenjavallatai

Kezelni kívánt terület bőrelváltozása, bőséges étkezés után érkező, illetve nagyon éhes vagy szomjas, továbbá részeg páciens akupunktúrás kezelése nem lehetséges.

Terheseknél különös figyelmet kell fordítani az akupunktúrás pontok kiválasztásakor, de önmagában a várandósság nem kizáró ok.