Moxa terápia

A moxa terápia egy melegítéses gyógyítási módszer, amey során feketeüröm (Artemisia Argyi) gyógynövényből készült moxa rudak égetésével ingereljük az akupunktúrás pontokat, ezzel szabályozva a test élettani működését. A moxás terápia során a kezelt meridián átmelegszik, ezáltal fokozódik a vérkeringése és helyreáll a test megfelelő működése.

Moxa javallatai

○  Fogantatási nehézség
○  Menstruációs görcsök
○  Derékfájás

Moxarúd

A moxarúd leginkább egy szivarhoz hasonlít. A rudat meggyújtjuk és az akupunktúrás pontok fölé helyezzük. Fontos, hogy a páciensnek legyen hőségérzete, de a kezelés semmiképpen ne égessen, ne fájjon. A moxarúd és a bőrfelület közötti távolság szabályozásával tudjuk az optimális hőségérzetet kialakítani. Egy pontot addig melegítünk, míg piros nem lesz.

Mivel a hagyományos moxarúd jellegzetes, erős szagú, ezért vannak, akik ezt nem szeretik. Azonban kapható már szenesített feketeüröm, amelyet meggyújtva a nem szenesített változathoz hasonlóan egyenletesen izzik, tehát a hőérzetet ki tudjuk vele váltani, viszont a füstje nem kellemetlen szagú. A klinikán a moxás kezelések során a szenesített rudat alkalmazzuk.

Moxa ellenjavallatai

Lázas állapotban, bőséges étkezés után, részegség esetén, jelentős vérveszteség után, erős verejtékezésnél, izületi gyulladásnál nem ajánlott. Terheseknél az alhasi és deréktájéki szakaszon nem végzünk moxás kezelést.